Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu

GENEL BAŞKAN KOLAYLI: KİMLİĞİMİZ NETLEŞMEK ZORUNDADIR

1476519_10152577292574585_1939310083760999995_n Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Doğu Anadolu Gazeteciler Cemiyeti (DAGC) tarafından düzenlenen Basın İş Kanunu 2. Çalıştayı Erzurum’da yapılıyor. Çalıştay’da bir konuşma Yapan Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı “Gazeteciliğin kimliği ve faaliyet alanı kanunlarla güvence altına alınmadan, tetikçi ve şantajcı gazetecilikten kurtulamayız” dedi.

 

Erzurum Palandöken Kayak Merkezindeki Polat Renaıssance Otel’de düzenlenen ve iki gün sürecek olan Basın İş Kanunu 2. Çalıştayına Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, Vali Yardımcısı Ersin Boylu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu ve Marmara Gazeteciler Federasyonu Başkanı Başkanı Nuri Kolaylı, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Yayın Daire Başkanı Ali Güneş, Basın İlan Kurumu Yönetim kurulu Üyesi Mustafa Arslan, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Güneydoğu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Talat Akay, Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Başkanı Turgut Özdemir, Ege Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi MehBasın İş Kanunu 2. Çalıştayımet Aydın, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mevlüt Yeni, İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Adem Alemdar, Marmara Gazeteciler Federasyonu Temsilcisi ve Konfederasyon Onur Kurulu Üyesi Sinan Tunç,   Bayburt Gazeteciler cemiyeti Başkanı Yaşar yıldız, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Temsilcisi Vahap Güner ve Yönetim kurulu Üyesi Ali Er, Iğdır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı  Aydın Deniz, Ağrı Gazeticiler Cemiyeti Başkanı Aleattin Aslan,  Muş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emrullah Özbey ile Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerin Gazeteciler cemiyetleri başkanları, yerel ve yaygın basın kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

 

Çalıştayın açılış bölümünde konuşan Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, böylesine önemli bir çalıştaya Erzurum olarak ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, Doğu’da gazetecilik yapmanın diğer bölgelere oranla çok daha zor olduğuna dikkat çekti.

Çalıştay’da bir konuşma Yapan Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ise “Gazeteciliğin kimliği ve faaliyet alanı kanunlarla güvence altına alınmadan, kimliğimiz netleştirilmeden  tetikçi ve şantajcı gazetecilikten kurtulamayız” diyerek şöyle dedi:

“Bilindiği gibi Türkiye’de,  kanunlar nezdinde en zayıf halkalardan biri olarak kalmış meslek grubu gazeteciliktir. 1938 yılında  mesleki kanun olarak çıkarılan iki meslekten biri “Türk Basın Birliği” adı altında gazeteciler olmasına rağmen, ne yazık ki 10 yıl içerisinde fonksiyonları ortadan kaldırılmış ve söz konusu kanun güdük bir hale getirilmiştir. Bu kanun yeni baştan ele alınmalı ve Tabipler Birliği ile Barolar Birliği statüsü karışımı bir yapı oluşturulup, kanunlarla güvence alıntına alınmalıdır. Bu yasal düzenlemeler hayata geçirilmediği sürece, Türk basını şantajcılıktan ve tetikçilikten kurtulamaz. Asla ve asla  kendi otokontrolünü sağlayamaz.”

 

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya da  açılış bölümünde yaptığı konuşmada, “Hepinizin bildiği gibi, gazetecilerin iş yaşantılarında karşılaştıkları ve uzun yıllardır süregelmekte olan ‘mevzuat kaynaklı’ sorunların çözülebilmesi Basın İş Kanunu 2. Çalıştayıiçin, Sayın Başbakan Yardımcımız Yalçın Akdoğan’ın himayelerinde bir dizi çalıştay düzenleme kararı alınmıştır. Bu çalıştayların ilki Ankara’da düzenlenmiş, ikincisi de bugün itibarıyla Erzurum’da düzenlenmektedir. Bir üçüncüsünün de İstanbul’da düzenlenmesi düşünülmekte olan bu çalıştayların sonucunda, Basın İş Kanunu’nun aksayan yönleri tespit edilerek, buna yönelik iyileştirme politikalarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Gazeteciler ile birlikte yürütülen bu çalıştaylar akabinde muhtemel bir yasa değişikliği sürecinin de yine basın mensupları ile istişare halinde yürütülmesi planlanmaktadır”diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Hepinizin bildiği gibi Genel Müdürlüğümüz, yürüttüğü her türlü iş ve işlemler ile faaliyet ve çalışmalarında, basın sektörünün temsilcileri ve alanında uzman akademisyenlerle ortak hareket etmeyi prensip haline getirmiştir. Bu ilke ve bilinçle yola çıktığımız her işin, sektörde daha büyük yankı ve ilgi uyandırdığını gözlemliyor olmanın haklı gururunu bütün arkadaşlarımızla beraber yaşamaktayız.

 

Söz konusu Basın İş Çalıştaylarının ilki 25 Eylül 2014 tarihinde büyük bir katılımla Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Yerel ve ulusal medyada da yer bulan ilk çalıştayımız kamuoyunun büyük ilgisini kazanmıştır. I. Çalıştayın neticesinde elde ettiğimiz kazanımlara ek olarak; sektörden ve sektör dışından gelen olumlu yorumlarla motivasyonumuz ve kararlılığımız en üst noktaya ulaşmıştır. İşte bu duygularla, II. çalıştayın bir an evvel gerçekleştirilebilmesi için yoğun çalışmalar yürütülmüş, Genel Müdürlüğümüzün ilgili birimleriyle tam koordinasyon halinde Erzurum Çalıştayına hazırlıklar tamamlanmıştır.

Bu çalıştaylarla, gazetecilerin iş yaşantılarında karşılaştıkları sorunlar bizzat gazeteciler tarafından dile getirilip yine bizzat gazeteciler tarafından çözüm önerileri geliştirilmektedir. Bu yöntem ile tespit edilen reel sorunlar ve tespitlerle, sektörde maksimum hissedilebilirliği olan, adeta ‘nokta atışı’ niteliğindeki çözüm yolları geliştirilebilecektir.”

 

Vali Yardımcısı Ersin Boylu ise Basın İş kanunu 2. çalıştayının Erzurum’da yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

 

Açılış konuşmalarının ardından çalıştaya geçildi. 3 oturumdan oluşan Basın İş Kanunu 2. Çalıştay programın 1.otu10470955_10152577292264585_3478554397217110600_nrumunda Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar tarafından gazeteci kimdir? Gazeteci basın dışında başka bir yerde çalışabilir mi? konuları konuşuldu. 2.oturumda Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz, katılımcılara gazetecinin ücreti, mesleki kıdem ve kıdem tazminatı sorunu, gazetecilikte sözleşme, tecrübe müddeti ve terfi esası konuları ele alındı.

 

Çalıştay yarın Moderatörlüğünü BYEGM Basın Yayın Daire Başkanı Ali Güneş’in yaptığı 3.oturumda ise devletin sunduğu hizmetler ve medya konusu başlıklı oturum ile son bulacak