MALATYA GAZETECİLER CEMİYETİ 25.YAŞINI KUTLADI
Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin 25. kuruluş yıl dönümü düzenlenen etkinlikle kutlandı.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin 25. kuruluş yıl dönümü, İnönü Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki balo salonunda Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi Haydar Karaduman’ın evsahipliğinde düzenlenen muhteşem bir geceyle kutlandı. Geceye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı, Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Vekili ve Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy, Gazeteciler Konfederasyonu Teşkilatlamadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Medya İhtisas Gazeteciler Federasyonu Başkanı Kenan Macit, Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi Güney Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Mehmet Talat Akay, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Marmara Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Sinan Tunç, Kırıkkale Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Selci, Kırşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu, Elazığ Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Topal, Uluslar arası Çevre Gazetecileri Derneği Başkanı Osman Akkuş, Bitlis Gazeteciler Cemiyeti Başkan vekili Alihan Karabulut’un yanısıra Malatya Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda gazeteci katıldı.
Geceye çok sayıda gazetecinin yanısıra, Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Öznur Çalık, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Şanal Tosun, TOKİ Başkan Yardımcısı Sami Er, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıltaş, Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları, Vergi Dairesi Başkanı Yunus Boyraz, Defterdar Murat Yiğiter, İl Afet Acil Durum Müdürü Hamza Demiralp, AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, CHP İl Başkanı Enver Kiraz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatya Esnaf Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey ile birlikte çok sayıda STK temsilcileri ve davetliler katıldı.
“SORUMLULUKLARIMIZI SORUNLARIMIZDAN ÖNDE TUTTUK”
Açılış konuşmasını yapan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, “Malatya Gazeteciler Cemiyetini kurduğumuz zaman Malatya Valisi Kutlu Aktaş’tı daha sonra Oğuz Kağan Köksal, Saffet Arıkan Bedük, Atilla Osman Çelebioğlu, Atilla Vural, Mustafa Yıldırım, Osman Derya Kadıoğlu, Halil İbrahim Daşöz, Ulvi Saran, Vasip Şahin ve zatı aliniz. Cemiyeti kurduğumuz zaman belediye başkanımız Seyhan Semercioğlu’ydu daha sonra A. Minür Erkal, M.Yaşar Çerçi, Cemal Akın ve Ahmet Çakır’la birlikte çalıştık saygı ve hürmetle anıyorum. Cemiyeti kurduğumuz zaman Turgut Özal yeni cumhurbaşkanı olmuştu, Yusuf Bozkurt Özal Bütçe Plan Komisyonu Başkanı idi Erdal İnönü muhalefet partisi lideri idi. Mevlüt Aslanoğlu siyasete girmemişti bankalar kurup bankaları yönetiyordu. Nurettin Soykan namağlup şampiyonluğun gururunu yaşıyordu, Hadi amca, Hadi Çekirdek yirmi beş bininci defni gerçekleştiriyordu, Mıh Osman Çağlı caddeleri arşınlıyordu.Kimler geldi kimler geçti hepsini rahmetle anıyorum. Malatya Gazeteciler Cemiyetini kurduğumuz zaman Beydağı yeni delinmişti, Abdulharabın adı çat olmuştu, Sultansuyu, Kapıkaya, Boztepe henüz faaliyette değildi, Yoncalının adı söyleniyordu. Turgut Özal Tıp Merkezinin temeli atılmamıştı. Birinci organizeden bacalar yeni yeni tütmeye başlamıştı. Beylerderesi Viyadüğü anılar yüzünden, hatıralar yüzünden,romantizm yüzünden bir türlü gerçekleştirilememişti. Ülkenin mutluluğu için, Malatya’nın, Malatyalının refahı için tek bir çivi çakan her kimse ona sevgimiz var, saygımız var, duamız var. Bize gelince düşlerimiz, rüyalarımız vardı, vaatlerimiz vardı ne kadarını gerçekleştirdik, ne kadarını gerçekleştiremedik bilemiyorum. Planlarımız, projelerimiz vardı ne kadarını çizdik, ne kadarını çizemedik bilemiyorum, sevdalarımız vardı, özlemlerimiz vardı ne kadarına kavuştuk ne kadarına kavuşamadık onuda bilemiyorum. Bildiğim bir tek şey var. Sorunlarımız vardı çözülemeyen sorunlar vatana, millete, devlete ve bayrağa karşı sorumluluklarımız vardı. Bildiğim sorumluluklarımızı sorunlarımızdan önde tuttuk” diye konuştu.
“GÜÇLÜ BASIN, KUVVETLİ ANADOLU MEDYASI”
Doğu Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Feridun Fazıl Özsoy ise, “Türkiye’de yeni bir oluşuma gitme gereği duyduk, Türkiye basının daha ahlaki, daha etik ve daha güzel yapılanması için, Anadolu medyasının daha güçlenmesi için bir yapılanma içine girdik. Türkiye’de 7 bölgede ve Anakara’da ise Medya İhtisas gazetecilerini bünyesinde toplayan 8. Bir federasyon ile yola çıktık ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nu oluşturduk. Amacımız Türk basının daha güçlü, Anadolu medyasının daha kuvvetli, daha sesini daha çok duyurabilmesini hedeflemektir” diye konuştu.
“TÜRK BASIN BİRLİĞİ YASASI’NIN ÜLKEMİZE KAZANDIRILMASINI HEDEFLİYORUZ”
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nuri Kolaylı ise şunları söyledi:
“Mesleki gelişimin sürekli hale gelmesini, aynı mesleği yapan bireyler ile kurumlar arasında sosyal dayanışmanın ve yardımlaşmanın gelişmesini sağlayan sivil toplum kuruluşları, demokrasilerin yeni geliştiği Türkiye gibi ülkelerde büyük önem taşımaktadır. Bu meslek örgütlerinden birisi de basın meslek örgütleri, gazeteciler cemiyetleridir.
Değerli konuklar, Mesleğimizin onurunu korumak ve hak ettiği saygın konuma ulaşmasını sağlamak için basın meslek örgütleri olarak güç birliği yaptık ve Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında bir araya geldik.
Birinci Genel Kurulunu Mayıs 2014’te Ankara’da yaptığımız Gazeteciler Konfederasyonu, Türkiye genelinde örgütlü 8 federasyon ile bu federasyonlara üye 78 basın meslek kuruluşunun gücünü tek çatı altında topladı. Öncelikli hedefimiz, 1953 yılında kabul edilen Türk Tabipleri Birliği Yasası veya 1969 yılında yürürlüğe giren Avukatlık Kanunu gibi gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen özel bir yasa çıkarılması oldu.
Bunun yapılabilmesi ancak gazetecilerin örgütleri aracılığıyla tartışmalarına ve karşılaşılabilecek sorunların çözümü için ortak görüş oluşturmalarına bağlıdır. Bu kapsamda siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ve Gazeteciler Konfederasyonu’nun temsilcilerinin katılımıyla çalışma grupları oluşturularak kanun teklifi hazırlanmasını ve Türk Basın Birliği Yasası’nın ülkemize kazandırılmasını hedefliyoruz. Bu hedefe yürürken bizlere güç veren Malatya Gazeteciler Cemiyeti, her etkinliğimizin yanımızda yer almış, değerli desteğini esirgememiştir.
Değerli konuklar, övünçle ifade edebilirim ki, dostluğundan onur duyduğum Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman ve çalışma arkadaşları Ali Er ve Vahap Güner, derneklerini kimsenin hayal bile edemeyeceği bir konuma taşımış, sadece bölgesinde değil, Türkiye genelinde örnek bir konuma ulaştırmıştır.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ni toplumsal uzlaşma, dayanışma, danışma ve işbirliğinin merkezi haline getiren Haydar Karaduman ve çalışma arkadaşları, Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ni bu yaklaşımıyla, üyelerinin ve toplumun yararına iş ve düşünce üreten merkez konumuna yükselttiler. Mesleki örgütlenmede 25 yılı geride bırakan Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin üye ve yöneticilerini, basının sorunlarının çözümünde omuz omuza dayanışma içinde çalışmaktan onur ve mutluluk duyduğum Haydar Karaduman’ın şahsında yürekten kutluyor, daha nice kuruluş yıldönümlerinde buluşmak umuduyla sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.
Değerli konuklar, sözlerimi tamamlamadan önce, bizlere sıcak ilgilerini esirgemeyen değerli Valimiz Sayın Süleyman Kamçı’ya ve gazeteci meslektaşlarımızın uygun koşullarda ev sahibi olmalarında Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ne destek olan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ahmet Çakır’a teşekkür etmek istiyorum.”
“GAZETECİLER SİYASETÇİLERİN YOL ARKADAŞIDIR”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise yaptığı konuşmasında, “Gecesini gündüzüne katan, 24 saati kendisine az gören ve ekmeğini polise tay atarak değil, kalemden çıkaran emektar gazeteci kardeşlerimi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. 25 yılınızın nice yıllara olsun diyorum. 25 yıl, çeyrek asır, dile kolay. Bir çocuğun doğuşundan bugüne baktığınızda artık her şeyin şekillendiği bir yaştır. Haydar Karaduman başta olmak üzere, Malatya basınını, cemiyete emek veren bütün gazeteci kardeşlerimi, yerel medya temsilcilerini, yazılı ve görsel basının temsilcilerini cani gönülden kutluyorum. Bizler siyaset yapıyoruz, ülkemizin. Memleketimizin, ilimizin en iyi şartlara kavuşması için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleyi verirken, bizim en yakın arkadaşlarımız basın mensubu arkadaşlarımızdır. Biz biliyoruzki, gece sokakta 24 sata dolaşan bir emniyet mensupları vardır, birde gazeteciler vardır., Birde yüreği millet aşkı ile dolu siyasetçi arkadaşlarımız vardır. Bu yol arkadaşımıza, değerli basın mensubu arkadaşlarımıza 25. Yılın bir kez daha hayırlı olmasını diliyorum. Biz yeni Türkiye tasavvur ediyoruz, bu tasavvurda da basın ve hak ve özgürlükleri içinde elimizden gelen AK Parti olarak tüm desteği verdik, vermeye devam ediyoruz. Yeni Türkiye’de kaleminden ekmeğini kazanan bütün basın mensubu arkadaşlarım, yol arkadaşlarım ve yerel medya mensubu arkadaşlarımız için biz var gücümüzle çalışıyoruz. Bundan sonrada çalışmaya devam edeceğiz. Aranızda gazetecilerin duayenleri var. Farklı şehirlerden bugün federasyon başkanları aramızda. Ama aramızda bir duayen varki, eli öpülesi Celal Yalvaç amcamız. O Türkiye’ye çok önemli gazeteciler yetiştirdi. Malatya yereli en çok önemli gazeteciler yetiştirdi. Ben kendisini canı gönülden kutluyorum. Güçlü basını sonuna kadar destekliyorum. İstikrarın, siyasi istikrarın, ekonomik istikranın ve güçlü Türkiye’nin olması için güçlü basınında olması gerekiyor. Türkiye’de Kadına seçme ve seçilme hakkının verildiğini günü kutladık ve cümlemiz şuydu; ‘Güçlü kadın, güçlü aile, güçlü toplum, güçlü Türkiye.’ İşte bu güçlü Türkiye fotoğrafını oluşturmamız için bizim güçlü bir basına ihtiyacımız var” ifadelerini kaydetti.
“MALATYA’DA ŞEHRİNE SAHİP ÇIKAN BİR YEREL BASIN VAR”
Malatya Valisi Süleyman Kamçı ise şunları söyledi:
“Güçlü ve gelişmiş bir basına sahip olan ülkelerde, demokrasinin sağlam bir zeminde sorunsuzca işlediğini görmek mümkündür. Çünkü bu ülkelerde yasama, yürütme ve yargı erklerinin yanında dördüncü kuvvet daha vardır ki, o da basındır. Çevresinde olup biten gerçeklerin vatandaşlara doğru ve objektif bir biçimde yansıtılması, halkın düşünce ve taleplerinin yöneticilere duyurulması, ülkenin içinde bulunduğu sorunların ve bu sorunların çözümlerinin görüşülüp tartışılması, yönetim mekanizmasının kamuoyu adına denetlenmesi gibi önemli görevlerin basının sorumluluğunda olduğu unutulmamalıdır. Tabiri caizse halkın bilme hakkını halk adına kullanacak yegane unsur basındır. Yerel yönetimler nasıl demokrasinin ilk basamağı ve çekirdeğiyse, Atatürk’ün ‘Fazilet Adaları’ olarak nitelendirdiği yerel basında basının özü, çekirdeğidir. Malatya basını da işte bu fazilet adalarından bir tanesidir. Yerel basınımız, Malatyalıların gören gözü, işiten kulağı, söyleyen dilidir. Asla unutulmamalıdır ki; ülke basının mutfağı, Malatya basının da aralarında bulunduğu yerel basın organlarıdır. Ulusal basın kuruluşlarına malzeme sağlayan, mahalli sorunları yerinde tespit edip, henüz büyümeden ortadan kaldırılmasına vesile olan güç yerel basınımızdır. Dolayısıyla, yerel basınımızın güçlü olması Malatya’mızda kamu kurum ve kuruluşlarının elini güçlendirmektedir. Değerli Malatya halkına daha iyi hizmet sunabilmemiz için Malatya basının bizlere farklı bakış açıları göstererek donanımda olduğuna göreve başladığımdan bu yana defalarca tanıklık ettim. Bir mülki idare amiri olarak Malatya’da böyle güçlü bir basınla birlikte çalışıyor olmanın mutluğunu yaşadığımı huzurlarınızda ifade etmek istiyorum. Yerel basın aynı zamanda yöre halkının kültürel kimliğini korumak, tarihi, turistik değerlerinin tanıtımına destek olarak yöreye saygın bir konum kazandırmak, yöre halkında yaşadığı yere karşı aidiyet duygusu oluşturmak gibi son derece önemli bir görevi daha vardır ki, Malatya yerel basının bu görevi hakkıyla yerine getirdiğini müşahade etmekteyim. Şehrine sahip çıkan bir basın gücüne sahip çıktığı için Malatya’mızın çok şanslı bir il olduğunu da hassaten belirtmek istiyorum.”
- YIL ANISINA KRİSTAL KUPA
Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin 25. Kuruluş yıldönümü anısına, meslekte 25 yılını ve daha fazla süre ile gazetecilik mesleğini sürdüren Celal Yalvaç, Cevdet Barış, Raşit Kısacık, İsmet Yalvaç, Haydar Karaduman, Kamuran Sezer, Osman Karakaş, Hüseyin Güntürk, Bülent Yalvaç, Nihat Abacı, Selahattin Gökatalay, Vahap Güner, Remzi Hayta, Ali Aladağ, İbrahim Halil Kılıç’a 25 yıl anısına protokol üyelerince kristal kupa verildi.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin yine 25. Yıl anısına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a onur ödülü verilirken, aynı zamanda medya desteklerinden dolayı ve yerel televizyon sahiplerinden Gözde Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kenan Kalı ve ERTV yönetim Kurulu başkanı Şenol Erdoğan’a, MEV Eski Başkanı Şaban Taçyıldız’a onur kristal kupaları verildi.
Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise gecede Ankara Gazeteciler Cemiyeti’nin teşekkür plaketini Haydar Karaduman’a takdim etti.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin çalışmalarına destek ve katkılarından dolayı da Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’e, Sağlık Bakanlığı MüsteşarYardımcısı Şanal Tosun’a Malatya Eski Belediye Başkanı Seyhan Semercioğlu’na TOKİ Başkan Yardımcısı Sami Er’e, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Esenlik Genel Müdürü Hulusi Boyraz’a da günün anısına kristal kupa takdim edildi.
Törende kristal kupaları kendileri yada temsilcileri aldılar.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin 25. Yıl etkinliğinde sıra gecesi ekibi konser verdi.