TGK Genel Başkanı Kolaylı’dan Çorlu Gazeteciler Derneği’ne Ziyaret
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan ve Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Başkan Vekili Şevket Erzen Çorlu Gazeteciler Derneği’ni ziyaret ederek gazetecilerin sorunlarını dinlediler ve sorularını yanıtladılar.
Gazetecilik mesleğinde Türkiye’nin en üst kuruluşu olan ve 7 bölgedeki gazeteciler federasyonunun yanı sıra Medya İhtisas Gazetecileri Federasyonu’nun bir araya gelmesi ile 8 federasyonla oluşturulan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, Çorlu Gazeteciler Derneği’ni ziyaret etti. Ziyarette BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan ile Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı da olan Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Şevket Erzen de ziyarette yer aldı.
Çorlu Gazeteciler Derneği’nin Kılıçoğlu Danış Towers’da yer alan binasında Çorlu Gazeteciler Derneği üyeleri ve Çorlu ile çevre ilçelerde yayımlanan gazetelerin sahipleri, yazı işleri müdürleri ve muhabirleri ile bir araya gelen Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Kolaylı ve beraberindekiler hem değişen mevzuat hakkında bilgi verdiler hem de gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
Çorlu Gazeteciler Derneği`nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda gazetecilere Basın İlan Kurumu’nun mevzuatı değişen hükümler ve yönetmeliklerin yanı sıra Türkiye Gazeteciler Konfederasyonun çalışmaları hakkında bilgiler verildi.
“Türkiye’nin En Büyük Oluşumu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu”
Aynı zamanda Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Marmara Gazeteciler Federasyonu Başkanı olduğunu da belirten Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanı Nuri Kolaylı, Türkiye’nin 7 bölgesinde yer alan gazeteciler federasyonlarına ilave olarak Medya İhtisas Gazeteciler Federasyonu’nun bir araya gelmesi sonucu 8 federasyon ile Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu oluşturduk. 78 ilden meslek örgütü konfederasyonumuzun çatısı altında yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de Çorlu’daki cemiyetimiz. Bu açıdan bakıldığında bu alandaki Türkiye’nin en büyük oluşumu Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu” dedi.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun çalışmaları ile ilgili olarak bilgiler aktaran Kolaylı BİK Genel Kurulu’na katılmak üzere İstanbul’a geldiklerini, bu genel kurulun ardından da Çorlu, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’deki gazeteciler ile bir araya geleceklerini söyledi.
“Yıpranma Payından Yararlanın!
Yıpranma payı avantajından yararlanmak isteyen gazetecilerin mutlaka sarı basın kartı sahibi olmaları gerektiğini belirten Nuri Kolaylı: “Eğer gazetenizde çalışanlar arasında sigortaları 212 kapsamında ödenene ancak sarı basın kartına henüz başvurmamış olanların bu haktan yararlanmaları için başvurularını yapmalarını sağlayın. Aksi durumda sarı basın kartı bulunmayan gazeteciler yıpranma haklarından yararlanamayacaklar” dedi.
Nuri Kolaylı ayrıca Şevket Erzen ile birlikte BİK Genel Kurul üyesi olduklarını Mustafa Arslan’ın da BİK Yönetim Kurulu üyesi olduğunu sözlerine ekledi. Kolaylı gazetecilerin merak ettikleri konular hakkındaki sorularını da yanıtladı.
Basın İlan Kurumu’nun gazete sahipleri için neler yaptığı konusunda bilgiler veren BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan kendilerini oyları ile bu göreve seçen gazete sahiplerine hesap vermeye geldiklerini söyledi.
Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nun ne şekilde oluştuğu ile ilgili olarak bilgi veren Arslan: “Gazete sahiplerinin kendi aralarından seçecekleri İstanbul, Ankara ve İzmir dışında kalan Anadolu Gazete sahiplerinden 3, satışı 100 bin üzeri, 50 bin ila 100 bin arası, 10 bin ila 50 bin arası ile satışı 10 binin altında olan gazetelerden 1’er, en çok üyeye sahip gazeteciler sendikasından 2, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki en fazla sarı basın kartlı üyeye sahip gazeteci derneklerinden 1’er olmak üzere toplam olarak 12 temsilci, Cumhurbaşkanınca görevlendirilecek 1, Hükümetçe görevlendirilecek, Başbakanlık 2, Adalet Bakanlığı 1, Milli Savunma Bakanlığı 1, İçişleri Bakanlığı 1, Maliye ve Gümrük Bakanlığı 1, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı 1, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 1, Kültür ve Turizm Bakanlığı 1, Çevre ve Orman Bakanlığı 1, Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nden 1, temsilci olmak üzere toplam olarak 12 temsilci, İstanbul, Ankara ve Ege Üniversiteleri Hukuk Fakülteleri ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1’er, İstanbul, Ankara ve Ege Üniversiteleri’nden Basın Yayınla ilgili eğitim yapan yüksekokul ya da enstitülerden 1’er öğretim üyesi, ticaret siciline kayıtlı ilan prodüktörlerinden 1, Türkiye Ticaret Odaları, Sanayi Odaları ve Ticaret Borsaları Birliği’nden 1, Türkiye Barolar Birliği’nden 1, TRT 1, Anadolu Ajansı`ndan 1, olmak üzere toplam olarak 12 temsilci toplamda ise 36 üyeden oluşur. Genel kurul üyeleri 2 yıl süre ile seçilirler. Kurumun Yönetim Kurulu ise genel kurul tarafından ve genel kurul üyeleri arasından seçilen 6 üye ve 1 genel müdürden oluşuyor” dedi.
“Sizlere Hesap Vermeye ve Çalışmaları Anlatmaya Geldik”
Bizler de sizlerin temsilcileri olarak Basın İlan Kurumu’nda yer alıyoruz. Buraya da geride kalan süre zarfında yaptıklarımızı anlatmak, sizlere hesap vermek ve sorularınızı yanıtlamak üzere geldik diyen Arslan: “BİK Yönetim Kurulu`nda sizler için yaptığımız çalışmaların bazılarını aktarmak gerekirse önceleri notere onaylatılan defterler vardı bayi defteri gibi diğer defterler için de artık noter onayı gerekmeyecek illerde Valiliklerde, ilçelerde ise kaymakamlıklarda bu tasdik işlemleri gerçekleştirilebilecek” diye konuştu. Arslan, Böylece gazete sahiplerine küçük de olsa bir katkı sağlamış olduk. Bunun dışında sütun santim hesaplamalarında değişikliğe gidildiğini belirterek; “40 milimetrelik 10 puntodaki sütun santim genişliğini 37 milimetreye, 36 milimetrelik 8 puntodaki sütun santim genişliğini de 33 milimetreye indirdik. Bu açıdan bakıldığında resmi ilan gelirleri düşen gazetecilerimiz için bir nevi yaklaşık yüzde 10 oranına denk gelen gizli zam yapmış olduk” şeklinde konuştu.
Gazetelerin yaşadıkları güç durumlar nedeniyle asgari kadrolarında yer alan vasıflı gazeteci sayısını arttırmakta zorluk çektiğini de sözlerine ekleyen Mustafa Arslan: “İletişim fakültesi mezunları beklemeksizin vasıf alıp asgari kadroda yer alabiliyorlar. Bunun dışında özellikle nüfusu az olan illerimiz ile ilçelerde vasıflı eleman konusunda sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Bu sorunun çözümü için meslek yüksekokullarının iletişimle ilgili bölümlerinden mezun olanlar için bekleme süresini 6 aya indirdik. Ayrıca Türkiye İş Kurumu’nun işbaşı eğitim programından yararlanarak gazetelerde görev alan personelin burada geçirdikleri 6 aylık süreyi de bekleme süresinden kabul ediyoruz. Bu sayede İŞKUR’un işbaşı eğitim programını da sektörümüz açısından faydaya çevirmiş oluyoruz. Böylece gazetelerimizin vasıflı eleman konusunda içinde bulundukları sıkıntıya çözüm yönünde hayati bir adım atmış bulunuyoruz. Bunun yanı sıra engelli istihdamına yönelik çalışmalar kapsamında engellilere pozitif bir ayrımcılık olması için en az yüzde 40 engelli olduğunu raporu ile kanıtlayanlar da bekleme süresi olmaksızın tıpkı iletişim fakültesi mezunları gibi vasıf alabiliyorlar” diye konuştu.
Mustafa Arslan BİK mevzuatı ile ilgili olarak yaptığı bilgilendirmelerin ardından gazetecilerin resmi ilan ve resmi reklam uygulamalarına ilişkin sorularını da yanıtladı.
Düzenlenen toplantıya ev sahipliği yapan Çorlu Gazeteciler Derneği’nin Başkanı Levent Silistre ise katılım gösteren tüm gazetecilere, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, BİK Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Arslan ve Karadeniz Gazeteciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Şevket Erzen’e teşekkür etti.
Toplantıya Çorlu, Ergene, Çerkezköy, Şarköy ve Marmara Ereğlisi’nden gazete sahipleri ve temsilcileri katıldılar.