TGK ‘BAYRAM GAZETESİ’ YAYINLADI…
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK), Kurban Bayramı’nın birinci günü olan 24 Eylül’de ‘Bayram Gazetesi’ çıkardı.
Türkiye’nin medya alanındaki en üst birliği olan TGK’nın faaliyetlerinin tanıtıldığı ve bayram mesajlarının yer aldığı gazete, Kurban Bayramı’nın ilk günü Milliyet Gazetesi ile birlikte ücretsiz olarak dağıtıldı.
Ülke genelindeki 8 federasyon, 90 cemiyet ve derneği çatısı altında toplayan TGK’nın Kurban Bayramı nedeniyle çıkardığı gazetenin manşetinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın dev yatırımları ele alınırken Konfederasyon Genel Başkanı M. Nuri Kolaylı ve federasyon başkanlarının mesajlarına yer verildi.
TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yazısında şu görüşlere yer verdi:
Ülkemizdeki basın meslek örgütleri, gazeteciliğin adeta yerlerde sürünen onurunu kurtarmak için son 5 yılda örnek bir dayanışma içine girdi. Edirne’den Kars’a, Ordu’dan Antalya’ya kadar basında adeta bir ‘Anadolu hareketi’ başladı ve ne mutlu bizlere ki bu girişim Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun kurulmasıyla, hedefe giden yolda önemli bir aşamaya geldi.
Türkiye’nin basın alanındaki en üst çatı meslek örgütlenmesi olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, bugün tam 86 gazeteciler cemiyeti ile basın derneğini temsil ediyor.
İlk genel kurulu daha bir yıl önce, Mayıs 2014’te yapılan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu, kısa sürede önemli çalışmalara imza atarak gücünü her platformda gösterdi.
Mesleki saygınlığın yükseltilmesi, basının sorunlarının belirlenmesi ve çözüm önerileri üretilerek bu çözümlerin gerçekleşmesi ana hedefine yönelik çaba sarf edilmesi dışında hiç bir beklentisi olmayan Anadolu’nun aydın gazetecileri, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan girişimlere imza atıyorlar.
Bu bir yıllık kısa dönemde öncelikle meslek onurumuzun korunması için mücadele edildi.
Bizleri temsil etmeyen, gazetecilik meslek ilkelerini bile bilmeden ortaya çıkıp gazeteci olduğunu iddia eden insanların varlığı yıllardır bütün toplumu rahatsız ediyor. Bu insanlar, basın mesleğini, kendi çıkarları uğruna iş takibi, tehdit ve şantaj aracı olarak kullanıyorlar.
Herkesin şikâyetçi olduğu bu durumun ortadan kalkması için dünyadaki uygulamalar da dikkate alınarak, gazetecilik mesleğini yasal bir platforma oturtmak için yoğun çaba harcadık.
Tabipler Odası gibi, Baro gibi özel bir yasa ile gazetecilik mesleğinin özgürlüklerden taviz vermeden düzenlenmesi ana hedefine kararlılıkla yürüyoruz.
Bir de yasal kısıtlamalar var. En önemli sorunlarımızdan biri, Türk Ceza Kanunu’nda ve Terörle Mücadele Yasası’nda yer alan basın özgürlüğünün kısıtlayıcı maddeler.
Özellikle son on yılda Avrupa Birliği uyum süreciyle başlayan yargı reformu kapsamında, hukuk ve ceza alanındaki temel kanunlarda değişiklikler yapılsa da, bu alandaki değişiklikler dilediğimiz düzeyde oldu.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak, Türkiye’de insanımıza herhangi bir baskı ve müdahaleye maruz kalmadan, kendini meşru bir şekilde ifade edebilme hakkının evrensel ölçülerde tanınması ve sorunsuz bir şekilde uygulanması, toplumsal barış, hoşgörü, uzlaşı, ifade ve basın özgürlüğünün sorun olmaktan çıkması için yoğun çaba harcıyoruz.
Hedeflerimiz zor, ama imkânsız değil. Örnek bir güç birliği yaptık, kararlılıkla çalışıyoruz.
Kısa süre sonra yapılacak seçimlerin ardından oluşacak hükümete, basının sorunlarının çözümü yönünde yoğun baskı yapacak, halkın doğru ve tarafsız haber alma özgürlüğünü her platformda savunmaya devam edeceğiz.
Bayramınız kutlu olsun.